Rezervatia Breite Sighisoara

Sighisoara
Istoric Sighisoara Evenimente Sighisoara Obiective Turistice Sighisoara Galerie Foto Sighisoara Sighisoara Live
CONTACT
Daca vreti ca firma dvs. sa fie adaugata in catalogul de afaceri de pe infoSighisoara.ro va rugam sa ne contactati:
Telefon: 0744.372.073
E-mail: contact@infosighisoara.ro
  º Antichitati si artizanat
  º Arta si cultura
  º Business sighisorean
  º Cazare agroturism
  º Cazare camping pescuit
  º Cazare Sighisoara
  º Farmacii garda - cabinete
  º Festivaluri Sighisoara
  º Obiective turistice
  º Publicitate si imobiliare
  º Restaurant-cofetarii-pub
  º Servicii pentru turisti
  º Targul mestesugarilor
 

Sighisoara > Obiective turistice > Rezervatia Breite

Publicitate

Rezervatia Breite

   Atractia Turistica - "REZERVATIA BREITE" Pe platoul Braite de langa Sighisoara se afla cel mai mare, reprezentativ si bine conservat habitat de pajiste impadurita cu goruni si stejari multiseculari din centrul si estul Europei.
 Prin originea sa, platoul Breite este o padure modificata cultural, purtand atat amprenta culturii locale sasesti de peste opt secole, cat si a unei naturi bogate si variate. Aceasta origine dubla confera rezervatiei Breite valori exceptionale multiple - de la cele istorice, culturale si ecologice, pana la cele estetice si emotionale.
Atat din punctul de vedere al patrimoniului natural, cat si ca marturie vie a istoriei orasului Sighisoara, Breite reprezinta o valoare unica in Europa.
 Istoria platoului se schimba in epoca moderna, cand aici incep sa se organizeze impresionante serbari campenesti, la sfarsitul primaverii sau inceputul verii. Perioada calda a anului incepea cu o sarbatoare care reusea sa anime intreg orasul: "Skopationfest". Aceasta era o sarbatoare a primaverii organizata anual de scoala.

 Sarbatoarea Stejarului pe Breite -comunicat de presa-

 "Sambata 29 mai copiii din Sighisoara s-au bucurat de Ziua Stejarului, o sarbatoare care reediteaza pentru prima oara dupa cateva zeci de ani traditionala Skopationsfest. Evenimentul a fost organizat de Fundatia Mihai Eminescu Trust in parteneriat cu Primaria, scolile si Liceele din Sighisoara.
 Peste 300 de copiii si tineri din Sighisoara au urcat sambata pe platoul Breite. Aici ii asteptau profesori, artisti si mestesugari care le-au pregatit ateliere si standuri cu activitati interesante, povesti si legende. Vremea a tinut cu noi, exact in intervalul in care era programata sarbatoarea de la 10.00 la 16.00.
Parca ar fi stiut ca multi oameni au pus suflet in organizarea acestui eveniment. S-a dovedit ca nu este nevoie de mici, bere si muzica zgomotoasa pentru ca sa ne simtim bine. Dimpotriva, cei prezenti, copii si adulti laolalta, s-au bucurat cu atat mai mult de oferta de activitati diverse.
Astfel, au avut mare trecere atelierele de desen, dulgherie, foto, impletituri din canepa, jocuri si orientare in natura, naturalisti, pastorit, prim ajutor si sport. Rezultatele concrete ale implicarii copiilor la ateliere nu s-au lasat asteptate : zeci de desene si fotografii colorate si pline de viata, si impletituri din canepa care au imbinat maiestria cu legenda si jocul.
La atelierul de dulgherie, micii mesteri mari, au construit ei insisi o casuta pentru pasari. Micii naturalisti au constituit o expeditie in toata regula, pregatindu-si cu atentie instrumentarul si apoi cercetand cu rabdare si facinatie broscutele, tritonii si celelalte minuni ale rezervatiei.
Terenul de fotbal de pe Breite a rasunat intreaga zi de vocile entuziasmate ale copiilor, atelierele de sport si jocuri in natura avand un succes indiscutabil. O surpriza placuta pentru cei mici a fost oportunitatea de a calari pe ponei si cai, iar multi dintre ei si-au uimit instructorii prin abilitatile lor. O alta activitate inedita a fost vizitarea stanei de pe Breite, la care copiii au invatat despre pastorit si au putut urmari ce se intampla in viata de zi cu zi la o stana.
 Alaturi de ateliere, ne-am bucurat de frumoasele linguri sculptate si de legende aduse de cel cunoscut in Sighisoara ca fiind the spoonman.
 Imaginile si povestirile despre vechea sarbatoare Skopationsfest au adus un parfum din alte vremuri evenimentului. La doi pasi mai incolo, un mestesugar din partea locului ne-a invatat sa impletim maturi si cosuri din nuiele, asa cum se facea odinioara.
De asemenea, participantii au putut gusta delicioasele branzeturi, dulceturi si suc de mere expuse de producatori traditionali din zona. si cu aceasta ocazie au aflat cum se prepara bunatatile dupa retete traditionale.
In tot acest timp,coloana sonora a fost creata de Fanfara Sighisoarei, care ne-a oferit o experienta muzicala de exceptie. Toti cei de fata au fost fermecati de frumoasele acorduri de fanfara reintoarse pe Breite dupa atatia zeci de ani.
Alaturi de acestea, participantii au fost captivati de recitalurile extraordinare de muzica folk sustinute de Dinu Olarasu, Adrian Ivanitchi si Ovidiu Bucsa. Cei trei artisti ne-au adus aminte ce inseamna muzica autentica, iar publicul a cantat alaturi de ei cu mare incantare. Micuta Iulia Maria Bucsa si liceeanul George Enciu de la Grupul scolar Agricol au fost rasplatiti cu urale pentru frumoasele lor mini recitaluri.
 Speram ca, impreuna cu cei mici si cei mari din Sighisoara, sa transformam Ziua Stejarului intr-o traditie a lunii mai, care sa aduca laolalta comunitatea asa cum se intampla in vremurile de demult.
Aceasta sarbatoare face parte din Proiectul Conservarea biodiversitati in Rezervatia Naturala Stejarii Seculari de la Breite, Sighisoara, finatat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European."

Adresa: Accesul auto se face de pe DN 14 care leaga Sighisoara de orasul Medias, din punctul Hula Danes. Pe partea stanga, la 4km de Sighisoara, porneste un drum forestier de 2km care urca pe platou.

Adresa: Accesul auto se face de pe DN 14 care leaga Sighisoara de orasul Medias, din punctul Hula Danes. Pe partea stanga, la 4km de Sighisoara, porneste un drum forestier de 2km care urca pe platou.

Telefon:

Site: www.breite.ro

Rezervatia Breite - GALERIE FOTO




 

Copyright © InfoSighisoara.ro