MANASTIREA SIGHISOARA

Sighisoara
Istoric Sighisoara Evenimente Sighisoara Obiective Turistice Sighisoara Galerie Foto Sighisoara Sighisoara Live
CONTACT
Daca vreti ca firma dvs. sa fie adaugata in catalogul de afaceri de pe infoSighisoara.ro va rugam sa ne contactati:
Telefon: 0744.372.073
E-mail: contact@infosighisoara.ro
  º Antichitati si artizanat
  º Arta si cultura
  º Business sighisorean
  º Cazare agroturism
  º Cazare camping pescuit
  º Cazare Sighisoara
  º Farmacii garda - cabinete
  º Festivaluri Sighisoara
  º Obiective turistice
  º Publicitate si imobiliare
  º Restaurant-cofetarii-pub
  º Servicii pentru turisti
  º Targul mestesugarilor
 

Sighisoara > Manastirea Sighisoara

Publicitate

Manastirea Sighisoara

Data adaugarii: 07-01-2015

   Manastirea Sf. M. Mc. Dimitrie - Amplasata la doar patru kilometri sud de centrul municipiului Sighisoara, manastirea cu viata de obste, ce poarta hramul "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir" (26 octombrie), se înscrie în categoria asezamintelor recent înfiintate, fara nicio legatura cu vreo manastire existenta în aceste locuri în veacurile anterioare, motivul înfiintarii fiind doar dorinta credinciosilor din zona, si a protopopului Ioan Boian.
 Arhitectura si pictura. Biserica a fost construita în stilul cruce greaca înscrisa, cu un mic pridvor deschis la intrare, sustinut de doi stâlpi si încoronat de pictura în mozaic a icoanei hramului. În interior remarcam împartirea tripartita în pronaos, naos si altar. Astfel, pentru primele doua parti, bolta semicilindrica este identica, absidele laterale ale naosului fiind poligonale, în cinci laturi, aceleasi caracteristici prezentând si absida altarului. Cupola naosului este sustinuta de pandantivi, turla cupolei fiind singura ce încoroneaza lacasul de cult. Absida altarului este separata de corpul navei prin intermediul catapetesmei sculptate în lemn de stejar, la fel ca si mobilierul interior, de catre sculptorul Gheorghe Ursu din Cracaoani (jud. Neamt).

Pictura, realizata în vara anului 2003 în tehnica fresco, în stil neobizantin, a fost executata de Constantin Bumbu si fiii sai Liviu si Emanuel din Dej, pentru ca mozaicul sa fie opera lui Cristian tighir din Timisoara. În privinta mozaicurilor, remarcam cate doua scene pe peretii laterali ai pronaosului, în exterior, Sfantul Nicolae si Sfantul Arhanghel Mihail – în partea de sud, respectiv Sfantul Ghelasie de la Ramet si Sfantul Arhanghel Gavriil – pe latura de nord. În schimb, în dreptul absidelor au fost alese ca scene: Maica Domnului – pe latura de sud, Iisus Hristos Mare Arhiereu – la absida altarului si Sfantul Ioan Botezatorul – pe latura de nord.

Programul iconografic din interior, extrem de bogat, ofera credinciosului un spectru larg de scene si o paleta coloristica vie, extrem de placuta. De pilda, pe latura de vest a pronaosului descoperim un adevarat ciclu mariologic: Adormirea Maicii Domnului – în partea superioara, iar în registrul inferior Nasterea Maicii Domnului, Izvorul Tamaduirii si Intrarea în Biserica a Maicii Domnului. Apoi pe bolta semicilindrica remarcam medalioanele consacrate Sfantului Ioan Botezatorul, Maicii Domnului Oranta si Sfintei Treimi de la Stejarul Mamvri, încadrate la rândul lorde cate alte patru medalioane mai mici reprezentand prooroci ai Vechiului Testament si sfinti scriitori de cantari. Conca absidelor laterale si cea a altarului pastreaza scenele consacrate pentru aceste spatii, la fel ca si celelalte parti constitutive din lacasul de cult.

O nota aparte are pictura de la baza cupolei, mai precis reprezentarile iconografice în spatiul dintre pandantivi. De pilda, între evanghelistii Ioan si Luca apare medalionul Iisus Hristos Emanuel, între Ioan si Matei, Sfanta Mahrama, între Matei si Marcu a fost executata scena Iisus Hristos Înger de Mare Sfat (Isaia 9, 5), pentru ca între evanghelistii Marcu si Luca sa fie reprezentata Sfanta Caramida (trimitere la pasajul biblic în care se vorbeste despre piatra din capul unghiului neluata în seama de zidari – I Petru 2, 7).

Paraclisul, care poarta hramul "Izvorul Tamaduirii" (vineri în prima saptamana dupa Pasti – Saptamana Luminata), a fost pictat în anul 2001, tot în stil neobizantin de catre Nicolae George Sorin din Bucuresti, facand parte din categoria lacasurilor de cult de tip sala, fara abside laterale, pastrându-se forma de nava, cu altar si naos usor alungit.
Manastirea Sf. M. Mc. Dimitrie
Din anul 1998 slujirea de staret a fost încredintata Parintelui Arhimandrit Ghelasie Tepes, fost staret al manastirii Lupsa, fiind în acelasi timp si îndrumatorul unei obsti monahale ce numara alti treisprezece vietuitori.

manastireasighisoara.ro









 

Copyright © InfoSighisoara.ro